13.04.2012

Çocuğunuzla Evde Yapabileceğiniz Renkli Etkinlikler


Çocuğunuzla Evde Yapabileceğiniz Renkli Etkinlikler

Çocuklarımız bizim için çok önemlidir.Her fırsatta onları ne çok sevdiğimizi ve hayatımızı onlara adadığımızı söyleriz.Ama çocuklarımıza olan davranışımızla bunu gösteremeyiz.Tüm aile bir arada oturur ve televizyon izleriz.Bir arada olduğumuz içinde çocuğumuzla güzel ve dolu dolu vakit geçirdiğimizi zannederiz.Oysa bilmeyiz ki çocuğumuza 24 saatimizi de
ayırsak aslında ona hiç vakit ayırmamış da sayılabiliriz.Önemli olan çok vakit geçirmek değil KALİTELİ vakit geçirmektir.

Peki evde çocuğumuzla Kaliteli vakit geçirmek için neler yapabiliriz.Öncelikle gerçekten kaliteli vakit geçirebilmek için o anda aklımızın başka bir işte olmaması lazım,eğer yemek yapmak gibi başka bir işteyse aklımız.Çocuğumuzla ilgileniyormuş gibi yapmaktansa önce dürüst olup,çocuğumuza su anda yemek yapmak zorundayım ama bana biraz izin verirsen yemeği yaptıktan hemen sonra senin yanına geleceğim ve bak o zaman ne çok eğleneceğiz diyebilmeliyiz.İşlerimizi bitirdikten hemen sonra çocuğumuzun yanına gidip,bak gördün mü?İşim bitti ve hemen senin yanına geldim diye onun güvenini sağlamalıyız.evde yapacağımız etkinliklerde anne ve baba olarak birlikte hareket etmek ve çocuğumuzun yanında olmak çok önemlidir
Peki evde yapacağımız etkinlikleri nasıl renkli ve öğretici bir hale dönüştürebiliriz.Bu aslında çok basit.

• Çocuğumuzla resim yapabilirsiniz .ama resim diyince aklınıza çocuğunuzun eline boya kalemlerini verip onu uzaktan izlemek gelmesin.Duvarları resim kağıtlarıyla kaplayın (Yerlere gazete kağıtları serin ) ve başlayın birlikte duvarları boyamaya.Piyasada satılan bir çok değişik boya kalemleri var.Her farklı boya, farklı bir keyiftir.Parmak boyalarını,yüz boyalarını deneyin.

• Değişik sulu boya çalışmaları yapın.Birkaç tane bardağın içene su koyup ,bardakları yan yana dizin ve sulu boyalarla renk çalışması yapın.Her bardakta farklı renkler deneyin.Boyaları karıştırın bakalım hangi renkler oluşacak.

• Sulu boyalarla baskı çalışması yapın ama kendinizi patates baskısıyla sınırlamayın.Mandalina, limon, pırasa aklınıza ne gelirse,çocuğunuz neyin baskısını yapmak isterse onu yapın.

• Çocuğunuza kitaplar okuyun ama okuduğunuz kitaba kendi doğaçlamamızı mutlaka ekleyin.Kitabın belirgin noktalarında durun ve çocuğunuza sorular sorun, acaba şimdi ne olacak.Kitabı onun tamamlamasına izin verin Bırakın masal onun istediği gibi olsun.Fakat dikkat edin de hep çocuğunuza soru sormayın.Anne ve babası olarak sizde birbirinize masaldan sorular sorun ki.çocuğunuz kendini bir sınavda hissetmesin..Kitabı bitirdikten sonra aklınızda kalanlarla canlandırma yapın.

• Mutfağa ailecek girin ve güzel yemekleri çocuğunuzla birlikte yapın.Ona da sorumluluklar verin.Sofrayı kurmakta ,yemekleri yapmakta size yardım etsin.

• Ailecek balkona çıkın ve gökyüzüne bakın. Yıldızlar hakkında konuşun, kendinize yıldızlar seçin,yıldızların birbirine olan uzaklıkları hakkında konuşun.

• Evinizdeki takvimi birlikte işaretleyin. Bugün ayın kaçı olduğunu bulmasına izin verin.Dün neler yaptığını ve yarın neler yapmak istediğini ona mutlaka sorun.

• Çocuğunuzla birlikte şarkılar söyleyin, ritim aletleri kullanarak müzikler yapın.

• Onun yaş seviyesine uygun olan yapbozları birlikte yapın.

• Çeşitli boyutlarda mıknatıslar alın, önce mıknatısı ona tanıtın sonrada mıknatısla oyunlar bulun.Örneğin yerlere mıknatısın çekebileceği ve çekemeyeceği nesneler koyun ve önce neleri çekebileceğini tahmin edin.Sonra çocuğunuzun denemesini sağlayın.Mıknatısla daha farklı oyunlarda bulunabilir mesela masanın altına ve üstüne birer mıknatıs koyun. Alttaki mıknatıs yardımıyla, üstteki mıknatısı hareket ettirin.

• Gazeteleri buruşturarak kartopları oluşturun.Tüm aile bireyleri kartoplarını oluşturduktan sonra onları birbirinize atmaya başlayın.Emin olun çok eğleneceksiniz.Etkinlik bitiminde mutlaka evi hep birlikte toplayın.

Evde çocuğunuzla yaptığınız etkinliklerde, çocuğunuzun yeni şeyler öğrendiğini ve onunla ilgilendiğinizde ne kadar mutlu olduğunu göreceksiniz.Bu mutluluk her şeye değer.Sizlere iyi eğlenceler diliyorum.

kaynak:asliöğretmen.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Saygılar, Sevgiler...
Hüseyin Dikmen