12.02.2012

Türk`ten müthiş buluş


Türk`ten müthiş buluş

Genç bilim adamı Onur Hamza Karabey, kara, hava ve deniz taşıtları için kesintisiz ve kaliteli uydu bağlantısı sağlayacak bir anten geliştirdi. İlk prototipi üretilen antenin sadece 1.5 mm kalınlığında olması, otobomil endüstrisinde çığır açacak.

DARMSTADT- Almanya`nın Darmstadt Teknik Üniversitesi`nde araştırmalarını sürdüren ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği mezunu doktora öğrencisi Onur Hamza Karabey (28), otomobil, uçak ve gemilerde kesintisiz, kaliteli
ve hızlı uydu bağlantısını sağlayacak akıllı anten geliştirmeyi başardı. Hızlı ve kaliteli bilgi aktarımı için hem televizyon hem de internet bağlantılarında kullanılan uydu antenleri artık hareket halindeki bütün araçlarda kullanılabilecek. Almanya`da doktorasını yapmakta olan bilim adamı Karabey, 6 yıldır araştırmalarını Darmstadt şehrinde yürütüyor. Evlerdeki uydu antenlerinin, uydudan gelen yüksek frekanstaki sinyalleri alabilmesi için sürekli uyduya çevrili durma zorunluluğunu ortadan kaldıran bu buluşun büyük ses getirmesi bekleniyor. Hareketli ve pozisyonunu devamlı değiştiren mobil araçlardaki antenlerin uydudan gelen sinyalleri alması ve işlenmeye göndermesi şimdiye kadar ancak birden fazla antenin bir arada çalışması ve fiziksel olarak yön değiştirmesi ile mümkündü. Bu noktada çözümü Onur Hamza Karabey doktora çalışmalarını yaptığı Darmstadt Teknik Üniversitesi`nde 2011 yılında En İyi Fikir Ödülü`nü kazandığı çok farklı bir yöntemle buldu.

PRATİK VE MÜTHİŞ ÇÖZÜM
Yeni sistem LCD teknolojisine dayanıyor ve fiziksel olarak uyduya çevrilmese bile uydudan gelen sinyalleri toplayabiliyor. Bu da antenin monte edildiği hareketli aracın uydu ile bağlantısının sürekli olmasına imkan veriyor. Genç bilim adamının geliştirdiği antene ilgi büyük. Daha şimdiden Almanya`nın dev şirketleri genç bilim adamıyla yeni anteni seri üretime geçirmeye hazırlanıyor. Darmstadt merkezli Merck KgaA adlı kimya deviyle birlikte ilk prototipi başarıyla üreten Karabey, ürünün seri üretimi için değişik sektörlerden bir konsorsiyum kurulmasından yana. 
Almanya`nın otomobil devlerinin de kullanabileceği yeni anten 1.5 mm den daha ince olduğu için araçların gövdesine dışarıdan belli olmayacak şekilde de entegre edilebiliyor. Akıllı anten yüksek bilgi akışına imkan verdiği, ince ve maliyeti ucuz olduğu için çok geniş bir uygulama alanına sahip.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Saygılar, Sevgiler...
Hüseyin Dikmen