28.09.2009

Gizli hiçbir şey kalmayacak, kapalı bilgisayara erişim

Kapalı bilgisayarın sabit diskine erişim! LogMeIn'in uygulaması tartışma yaratacak.

Sanal ağ üzerinden bilgisayarınıza erişilebilecek; kapalıyken bile! İşte tartışma yaratacak haber!

Bilgisayar fişe takılı ve ethernete bağlıysa, kapalı olmasının bir önemi yok. Uzaktan erişimle sabit diskteki verileri okumak mümkün!

LogMeIn isimli sanal ağ şirketinin en tanınmış ürünü Hamachi, dünya genelince oyuncuların gözdesi. İnternet üzerinden LAN üzerindeymişçesine oyun oynamaya ve verilere erişim sağlamaya yönelik bu yazılım gelişiyor. Şirketin sanal ağ uygulamaları bununla kalmıyor, birazdan okuyacağınız en son özellik sanal ağları yeniden gündeme taşıyor.

Şirket yöneticisinin verdiği bilgilere göre büyük iş yerlerindeki teknik servislerin işini kolaylaştırmak için yeni bir özellik geliyor. Sadece uzaktan sistem kontrol ve bakımın ötesine geçen bu özellik, çökmüş ve açılmayan bilgisayarlardaki verilere erişim sağlayarak hayati verilerin vakit kaybedilmeden kullanılabilmesini sağlıyor. Şirketlerdeki ağ yöneticileri ve yetkiye sahip kullanıcılar uzaktan verilere erişebiliyor.

Peki bu sistem nasıl mümkün ve ne derece güvenli?

Hangi çipset buna izin veriyor? Ne derece güvenli?

Intel'in VPro sistem mimarisinin parçası olan bu sistem yeni PC'lerin bir kısmıyla gelmeye başladı. Q45 çipset kullanan anakartlarda yer alan bu özellik hayat kurtaracağı kadar, güvenlik riski de oluşturabilir mi sorusu akılları kurcalıyor. Şirket yetkilileri bu özelliğin kullanılabilmesi için kullanıcı izni gerektiğini belirtiyor. Bunun bir arka kapı olmadığını ve güvenlik protokolleri olduğunu belirten LogMeIn yetkilileri endişeler yatıştırıcı açıklamalar yapıyorlar.

Bu özelliği içeren bilgisayarlar genellikle şirketlere satılıyor. Yine de bir ev kullanıcısı bu özelliğe sahip bir bilgisayar satın aldığında, diyelim ki ikinci el bir bilgisayar aldığında özelliğin gizlice açılması ihtimali korkutucu. LogMeIn, bilgisayar ne kadar sağlam korunursa korunsun, firewall ve korumaları aşarak bilgisayara erişebiliyor. Şirket yetkilileri bunun çalınan bilgisayarlardaki hassas verilerin uzaktan silinebilmesi ya da suçluların yakalanması için de kullanılabileceğini hatırlatıyor. Bununla birlikte yasal olmayan kullanım ihtimali gerçekten korkutucu...

Yoksa artık huzurla uyuyabilmek için bilgisayarın fişini çekmek mi gerekecek?

1 yorum:

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Saygılar, Sevgiler...
Hüseyin Dikmen