6.05.2009

Doğalgaz ve LPG Dedektörleri

Doğalgaz kaçaklarıyla mücadele etme gereğinin farkına varan kullanıcılar, doğalgaz alarmı, ikaz cihazlarına akın etti. Karbonmonoksit ve doğalgaz dedektörü üreticileri zaman zaman talebi karşılamakta zorlansa da, üretim kapasitelerini artırma yoluna giderek uzun vadeli bir girişimin temelini attı. Şimdi sıra daha önceleri de çokça konuşulan doğalgaz dedektörü zorunluluğunu hayata geçirmekte.

Doğalgaz Dedektörlerine Yoğun İlgi

Perakende dedektör satışı ile canlanan piyasa, yeni binalar yapan inşaat firmalarının doğalgaz, karbonmonoksit dedektörü talebiyle daha sağlam bir zemine oturdu. Tedbir mekanizmasına verilen önemin boşa gitmeyeceğinin herkes farkında.

Doğalgaz dedektörü nereden alınır

Evet, bu husus çok önemli; Doğalgaz dedektörü alırken nelere dikkat edeceğimizi iyi bilmeliyiz. Yerli üreticiler TSE ve CE belgeli olarak üretim yapmakta. Online alışveriş siteleri, doğalgaz firmaları ve büyük alışveriş merkezlerinden temin edilebilecek doğalgaz dedektörleri şimdilik güven uyandırsa da, insan hayatıyla ilgili bu ikaz cihazları satan yerler için yeni standardlar belirlenmeli.

Online dedektör satışı yapan bazı firmalar...


www.hepsiburada.com, www.gittigidiyor.com, www.kaanguvenlik.com

Metan (Doğalgaz) Detektörü

Doğalgaz kullanılan yerlerde gaz kaçağı, alevin sönmesi sebebiyle gazlı cihazdan, boru ve bağlantı yerlerinden kaynaklanabilmektedir.

Metan gazından oluşan doğalgaz havadan hafiftir ve gaz kaçağı durumunda tavana doğru yükselir.

Bu yüzden doğalgaz detektörleri tavanın 5-15 cm aşağısına ve gaz kaynağının izdüşümsel olarak 1 ile 2 metre uzağına yerleştirilmelidir.

Doğalgaz detektörü için uygun yer

LPG (Bütan + Propan) Detektörü

LPG kullanılan yerlerde gaz kaçağı, alevin sönmesi sebebiyle gazlı cihazdan, hortum ve bağlantı yerlerinden ve ayrıca tüpün detant örü veya bağlantısından kaynaklanabilmektedir.

Bütan ve propan gazından oluşan LPG havadan ağırdır ve gaz kaçağı durumunda zemine çöker.

Bu yüzden LPG detektörü zeminin 15-25 cm yukarısına ve gaz kaynağının izdüşümsel olarak 1 ile 2 metre uzağına yerleştirilmelidir.

LPG detektörü için uygun yer

  • Detektörlerin yerleri belirlenirken, sızan gazın en fazla birikme olasılığı olan yere öncelik verilmelidir.

  • Detektörlerin dolap gibi kapalı yerlere yerleştirilmesi sakıncalıdır.
  • Bir detektör 50m² büyüklüğe kadar bir mekânı koruyabilir. Çok küçük bile olsa, duvar veya bölmelerle ayrılmış her farklı mekân için ayrı bir gaz detektörüne ihtiyaç vardır.
  • Gaz detektörünün kullanılacağı yerde aspiratör vb. havalandırma tertibatı varsa, cihaz aspiratöre 1,5 metreden daha fazla yaklaşmamalıdır.
  • Ocak üstü, davlumbaz üstü gibi yerler de uygun değildir. Duş, lavabo veya eviyeden su sıçramayacak kadar uzağa konulmalıdır. Detektörün önünü kapayacak şekilde mobilya veya eşya koymayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Saygılar, Sevgiler...
Hüseyin Dikmen