24.01.2019

Çocuklarınız İnternot olsun istemez misiniz?

Dijital dünyanın zirvesini yaşadığımızı düşündüğümüz (belki de en ilkel günleri) şu günlerde malum hepimizin çocuğu bir şekilde bu dünyanın içinde daha doğrusu ortalama son 20 yıldır doğan bütün çocuklar dijital dünyanın da çocukları oluyorlar desek yanlış olmaz herhalde. 

“Dijital çağ” diye adlandırdığımız günümüz dünyası; nesnelerin interneti, yapay zekâ, robotların ve inovasyonun konuşulduğu kimi yaş gurubu insanlara göre bambaşka bir dünya olarak tanımlansa bile. Artık teknolojiye uzak durmanın nerede ise imkansız olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır diye düşünüyorum. 

Internet World Stats (İnternet Dünya İstatistikleri) verilerine göre Türkiye’de her 10 kişiden 7’si aktif internet kullanıcısı. Bu rakamın her saniye katlanarak artığını söylemek sanırım yanlış olmayacaktır. Teknoloji devlerinin çılgın projelerinde dünyanın hiçbir yerinde internet hizmeti almayan kalmasın diye uçan balonlar ile bedava internet dağıtmak gibi projelerinin olduğunu da biliyoruz. 

Konumuz “İnternot Olmaya Var mısın?” peki nedir bu proje?
Google Türkiye, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri Kurumu’ nun desteklediği bu projenin amacı çocukların dijital dünyayı güvenle, kendilerine güvenerek keşfetmelerine yardımcı olmak, dijital vatandaşlık ve güvenlik konusunda bilinçlenmelerini sağlamak ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine yönelik dijital kapsamlı bir platformdur. 

Platformda, çocukların oyun deneyimi ile öğrenmesi ve doğru dijital davranışlar kazanması hedeflenmektedir. Hedeflenen beceri ve davranışlar arasında;

  • İnternette paylaşım yaparken özenli olmak
  • Çevrimiçi dünyada oluşabilecek tuzaklar konusunda bilinçlenmek
  • Özel bilgilerini neden ve nasıl koruyacaklarını anlamak
  • İnternet ortamında başka kullanıcılarla girdikleri etkileşimlerde nazik ve düşünceli olmak
  • Şüphe uyandıran durumlarla karşılaştıklarında ise durumu gecikmeden büyükleri ile paylaşmak.

Günümüzün olmazsa olmazı olan dijital okuryazarlık ve güvenli internet kullanımı konularında farkındalığın yaygınlaştırılması hedefleyen bu platformu inceledim çocuklarının internet kullanımı sırasında bu platformda geçireceği zamanın kaliteli ve onlara değer katacağı kanısında olduğumdan dolayı  emeği geçen herkese kendi adıma teşekkür ediyorum ve sizlerin de bu yazıyı paylaşarak desteklemenizi ve en değerli varlıklarımız olan çocuklarımızın bu konuda bilinçlenmelerine katkı sağlamanızı umuyorum.


Saygılarımla,

Hüseyin Dikmen 
ECDL, ANS, MCP, MCSA, MCSA+S, MCTS, MCITP

"Bilimin ışığı yarınlarınızı aydınlatsın"
"Gerçekten gerekli değil ise bu sayfayı yazdırmayın. Ormanlarımız yok olmasın."



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Saygılar, Sevgiler...
Hüseyin Dikmen