21.05.2010

Çin' nin çalışma koşulları

Apple fabrikasında seri intiharlar!

iPhone ve iPad'leri üreten Çin'deki Foxconn fabrikasında yaşananlar tek kelimeyle tüyler ürpertici.

Apple her zaman çok iyi sır saklaması ve en ufak bir sızıntıda sorumluları sert bir şekilde cezalandırması ile tanınıyor. Bu nedenle Apple 'a üretim yapan fabrikalarda neler yaşandığını tam olarak kimse bilmiyor.

İşte bu fabrikalardan biri de Çin'in Güneyindeki Longhua şehrinde kurulu ve Foxconn tarafından işletiliyor. Kampustaki çalışanlar, burada olağanüstü
güvenlik önlemleri uygulandığını ve çalışanların sürekli metal detektörlerle üstlerinin arandığını anlatıyorlar. Foxconn yetkilileri gizliliğe çok önem vermek durumunda, çünkü herhangi bir sızıntı halinde Apple'ın sözleşmelerini tek taraflı fesih edeceğini biliyorlar. Ancak geçtiğimiz dönemde bir iPhone prototipinin kaybolmasının ardından bir işçinin intihar etmesi bu gizlilik konusunda kafaları karıştırdı.

Çinli Southern Weekly gazetesi, bu olayın iç yüzünü incelemek için bir muhabirini gizli kimlikle Apple iPod, iPhone ve iPad üretilen ve 400.000'den fazla elemanı çalıştığı bu fabrikada işe yerleştirmeyi başardı. Muhabir 28 gün çalıştığı fabrikada son 4,5 ay içerisinde 1 değil tam 7 çalışanın intihar ettiği, en az 9 çalışanın da intihar teşebbüsünde bulunduğunu ortaya çıkarmayı başardı.

Ayda 130 dolara aralıksız çalışıyorlar!

Muhabire göre bu seri intiharları tetikleyen en önemli unsur Foxconn'daki çalışma koşulları. Ayda 130 Dolar kazanan bu işçiler kampus içerisinde neredeyse hapishaneden daha ağır koşullarda yaşıyor ve çalışıyor. Sadece yemek ve uyumak için mola verebilen işçilerin gün içerisinde oturma şansları bile yok. Ama bu akıl almaz durum aslında yasalara aykırı değil çünkü Çin yasalarına göre işveren işçilerin çalışma saatlerini ve şartlarını istediği gibi belirleyebiliyor. Ancak bu koşullarda çalışan işçilerin gün den güne umutları sönüyor ve derin bir bunalım yaşamaya başlıyorlar.

Southern Weekly gazetesine göre tüm yaşamı tehlikeli koşullarda Apple ürünleri üretmek olan ve bunun karşılığında herhangi bir Apple ürünü asla alamayacak kadar düşük ücretlerle çalışan işçilerin, daha çoğunun derin bir depresyon yaşayarak intihar etmesi an meselesi.

Foxconn, Apple'ın da uyarıları sonrasında şartları düzelteceğini söylese de, henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmiş değil. Ancak Apple'ın da, bu durumdan rahatsız olduğu bilinen bir gerçek...

Kaynak: www.veteknoloji.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Saygılar, Sevgiler...
Hüseyin Dikmen