16.04.2009

GPS VE NAVIGASYON NEDİR?

GPS VE NAVIGASYON NEDİR?
GPS (Global Positioning System; Küresel Yer Belirleme Sistemi ya da Küresel Konumlandırma Sistemi), düzenli olarak kodlanmış bilgi yollayan bir uydu ağıdır ve uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek Dünya üzerindeki kesin yeri tespit etmeyi mümkün kılar. Bu sistem, ABD Savunma Bakanlığı'na ait, yörüngede sürekli olarak dönen uydulardan oluşur. Bu uydular radyo sinyalleri yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcısı bu sinyalleri alır. Böylece konum belirlenmesi mümkün olur. Bu sistemin ilk kuruluş hedefi tamamen askeri amaçlar içindi. GPS alıcıları yön bulmakta, askeri çıkartmalarda ve roket atışlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Ancak, 1980'lerde GPS sistemi sivil kullanıma da açılmıştır.
Navigasyon; GPS cihazında bulunan; GPS alıcısı, uydulardan aldığı veriler ile bulunduğunuz koordinati hesaplar, Navigasyon yazılımı, bu koordinatı kullanarak bulunduğunuz yerin haritasını ekrana taşır. Sonra seçilen hedefe ulaşmanız için gerekli kısa / hızlı Yolu hesaplayıp sesli ve ekranda işaretli yönlendirmelerle kullanıcının hedefe doğru gitmesini sağlar.
Navigasyon cihazları neden hayatımızda olmalı?
Avrupada ve Amerikada kullanımı çok yaygın olan navigasyon cihazları size tahmin edemeyeceğiniz kolaylıklar sunuyor. Yol ve Yön bulma sistemi olan navigasyon size gideceğiniz adrese kadar olan en kısa yolu sayısal Türkiye haritası üzerinde çizerek ve sesli yönlendirmeler yaparak güzergâhınızı belirliyor. Türkiye’nin İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin, Adana, Gaziantep, Kocaeli, Muğla ve daha birçok şehrinde detaylı sokak haritası bulunan sisteme İl, ilçe, sokak ve kapı numarası bilgilerinin girilmesinden sonra rotanızı belirleyerek sizi en kısa mesafeyle varacağınız hedefe götürüyor. Zamanla yarıştığımız şu günlerde size ne kadar kazanç sağlayacağınızı düşünürseniz, navigasyon cihazı siz nereye isterseniz sizi oraya götürüyor.
Navigasyon cihazları kullanmak pahalı mı ?
Navigasyon cihazları GPS teknolojisini kullanan cihazlardır. Bu cihazlar uydudan gelen sinyalleri değerlendirerek size olmuş olduğunuz noktayı göstermektedir. Buna ek olarak içindeki detaylı sayısal haritalar sayesinde olduğunuz nokta hakkında detaylı bilgi sunar. Navigasyon cihazları herhangi bir aidat içermemektedir. Fakat aldığınız cihazın harita güncellemeleri ücretli olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Saygılar, Sevgiler...
Hüseyin Dikmen