3.05.2009

Firewall Nedir?

Firewall, lokal netowork`ler uzerindeki kaynaklari diger networkler uzerinden gelecek saldirilara karsi koruyan, ic ve dis networkler arasi ag trafigini tanimlanan kurallara gore denetleyen bir gateway cozumudur. Kullanicilarina internet erismi hakki vermis olan bir kurum, lokal netindeki kaynaklari korumak ve dis networklerdeki kaynaklara kullanicilarinin erisim hakkini belirlemek icin yazilim veya donanim bazli firewall`lar kullanirlar.

Temel olarak,bir yonlendirici programi ile beraber calisan bir firewall, network uzerinde kendisine gelen paketlerin gitmelerine gereken yerlere (uzerinde tanimlanan kurallar dogrultusunda) gidip gidemeyecegine karar varir. Bir firewall ayrica, kullanicilarin istek paketlerini aga gitmeden once karsilayacagi bir proxy sunucusuna sahiptir veya bir proxy ile beraber calisir. Firewallar genel olarak, ozellikle networkteki diger makinalardan farkli bir makinanin ustune kuruludurlar. Bunun sebebi, disaridan gelen isteklerin direkt olarak lokal network kaynaklarina ulasmasini engellemektir.

Firewall`larin bircok denetleme metodlari vardir. En basit perdeleme metodlarindan biri, daha onceden belirlenmis domain`lerden ve IP adreslerinden (izin verilen servislerin) paketlerini kabul edip diger istekleri reddetmektir. Mobil kullanicilar firewallar araciligi ile, ozel aglara guvenli baglanma prosedurleri ve tanilama metodlari kullanarak uzaktan erisim hizmetini kullanabilirler.

Firewall urunu ureten bircok firma vardir. Genel firewall ozellikleri arasinda log tutma, raporlama, atak sinirlari asildiginda otomatik alarm verme ve grafik ara yuzu ile yonetilebilme sayilabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Saygılar, Sevgiler...
Hüseyin Dikmen