4.09.2010

'Evren'i Tanrı yaratmadı' diyen Hawking'e tepki!

Yakında piyasaya çıkacak kitabındaki kuramlarıyla yine yankılar uyandıran Profesör Stephen Hawking'e, İngiltere'de dini liderlerden ve bazı bilim adamlarından tepkiler geliyor.

İngiliz basını dün yoğun şekilde Profesör Hawking'in ortaya attığı düşünceyi tartışıyor; tepkileri aktarıyor.

Times gazetesi, Anglikan Kilisesi Başpiskoposu Rowan Williams'ın, "Fizik tek başına 'Neden hiçbir şey değil de birşeyler var' sorusuna yanıt bulamaz" dediğini yazdı.

Uluslar Topluluğu Başhahamı Jonathan Sacks da, Hawking'e "Büyük teoriler, varlığımızın nasıl ortaya çıktığına izah getirir. Neden çıkmadığına değil." diyerek yanıt veriyor.

Hawking'in Amerikalı fizikçi Leonard Mlodinow ile ortaklaşa
yazdığı kitabı "The Grand Design", İngiltere'de 9 Eylül'de piyasaya çıkacak.

Daily Mail gazetesi de, Evren'i Tanrı olmaksızın açıklamanın mümkün olmadığında ısrar eden Oxford Üniversitesi Matematik profesörü ve yazar John Lennox'un makalesine yer veriyor.

Profesör Lennox, "Ben bilimi giderek daha iyi anladıkça, Tanrı'ya daha fazla inanıyorum." diyor.

Guardian gazetesi ise, "Kendiliğinden yaratılış kavramının birçokları için çelişkili göründüğünü" belirterek, "Tanrı'ya, bunca zaman sonra bile hala var olup olmadığı hakkındaki bütün bu tartışmalardan bıkkınlık gelmişse, pek de şaşmamak gerek." diyor.

Hawking, yeni kitabında Big Bang - Büyük Patlama'nın fizik yasalarının kaçınılmaz sonucu olduğu saptamasını yapıyor ve Evren'in hiçten varolabileceğini söylüyor.

Ünlü fizikçi, geçmişte bir yaratıcıya inanmanın, bilimle çelişmeyeceğini savunmuştu.

Hawking, 1988'de çoksatan kitabı "A Brief History of Time - Zamanın kısa tarihi"nde Evren'in yaradılışında Tanrı'nın rol oynamış olabileceği yolundaki görüşlere yer vermiş ve "Eğer bütün bir teori kurabilirsek bu insan mantığının nihai zaferi olacaktır çünkü ancak bu sayede Tanrı'nın aklını da anlayabiliriz" demişti.

Ancak Times gazetesinde önceki gün bazı bölümleri yayımlanan "The Grand Design - Büyük Tasarım" kitabında Evren'in başlangıcını izah etmek için Tanrı'ya başvurmaya ihtiyaç olmadığı görüşünü dile getiriyor.

Gezegenlerin yörüngeleri

Stephen Hawking, yayımlanmak üzere olan son kitabında İngiliz fizikçi ve matematikçi Sir Isaac Newton'ın teorilerini çürütmeye çalışıyor.

Newton, Evren'in bir kaos sonucu oluşamayacağını ve Tanrı tarafından tasarlanmış olması gerektiğini söylemişti.

Isaac Newton, bir seferinde "Yerçekimi gezegenlerin nasıl hareket ettiklerini açıklıyor, gezegenleri neyin yörüngeye soktuğunu değil... Her şeyi Tanrı yönetir" demişti.

İngiliz fizikçi ise "Yerçekimi diye bir yasa olduğu için, Evren kendi kendisini hiçten yaratabilir ve yaratmaya devam edecektir" diyerek bizim varlığımızın, evrenin varlığının ve hiçbir yerine, birşey olmasının sebebinin, kendiliğinden yaratılış olduğunu savunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Saygılar, Sevgiler...
Hüseyin Dikmen