30.11.2017

Bitcoin Balon mu, yatırım aracı mı tartışmalarında kim ne diyor?

Kripto paraların toplam piyasa değerinin 300 milyar doları aştığı şu günlerde, Bitcoin ile ilgili haber ve spekülasyonların yapılmadığı bir gün bile geçiremediğimiz aşikar. Bende bu konu ile ilgili kendi düşüncemi ve diğer dünyaca ünlü önemli kişilerin görüşlerini paylaşmak istedim.

Öncelikle Bitcoin nedir sorusuna cevap arayalım. 2008 Yılında Satoshi Nakamoto takma adlı bir kişi yada grup tarafından geliştirildiği düşünülmektedir. 2009 yılının ocak ayında ise ilk blok (Genesis) oluşturularak madencilik ve transferler yapılmaya başlamıştır. Çevrim içilik dışında hiç bir aracıya ihtiyaç duymadan Bitcoin ile kişiden kişiye (P2P) doğrudan transfer yapılabilir. Bitcoin gelişimini henüz tamamlamamış deneysel bir teknolojik üründür.

Bana göre Bitcoin' den çok altında yatan blockchain teknolojisi çok daha önemli bir buluş. Neden mi?

[Blockchain] Bir merkeze bağlı olmaksızın gelişmiş şifreleme algoritmalarıyla birbirine bağlı verilerin olduğu, aynı zamanda  tekrar edilemeyen bir veritabanı olması onu en cezbedici özelliği bu özellikler kullanılarak yakın gelecekte başta dijital kimlik olmak üzere bir çok sektöre uyarlanarak kullanılacağını düşünüyorum. Kripto para kısmına gelince bir merkeze bağlı olmadan 3.taraf aracı kuruluşlar olmaksızın noktadan noktaya para transferini hızlı ve çok az bir ücretle göndermek güzel bir şey, lakin hiç bir devlet yada üst aklın kontrol edemediği bir değer transferine göz yumacağını düşünmüyorum.

Gelecekte bir kripto para olacaksa bunun adı Bitcoin olur olmaz onu bilmem ama bir merkezi olacağı ve yönetileceğini düşünüyorum. Bu şekilde olduğunda dijital ortamda geçerli para birimi olarak kullanabileceğimiz bir araç olması muhtemel tabi bu benim olumlu düşüncem. Olumsuz düşüncem ise dünya tarihinin en büyük balonu olma ihtimalide olmasıdır.

Bugün 10.000 USD olan Bitcoin bir yıl sonra 100.000 USD olmuş olabilir ama bu durum reel karşılığı olmayan bu paranın yalnızca talep yoğunluğuyla yükseldiği gerçeğini değiştirmeyecek olsa da keşke yatırım yapsaydım diyeceğiniz bir konuma da gelebilir.

Sonuç olarak Bitcoin' kripto paranın geleceği ne olur? Balon mu? En gelişmiş saadet zinciri mi? Şeytanın bir oyunu? Yoksa müthiş bir yatırım aracı mı? Yada güvenilir bir online para transferi metodu mu? Bu sorulara kesin kati cevaplar vermenin kolay olmadığını ve sürecin nasıl gelişeceğini zaman gösterecek gibi duruyor.

Lakin Ülkemizde neredeyse her gün yeni çıkan saadet zincirlerine milyarlarca lirasını kaptıran insanlarımız bolluğu bu konu üzerinden de ciddi derece dolandırıcılık aldatma faaliyetlerine girecek kan emicilerin sayısının çokluğunu unutmamak gerekir. Bitcoin hakkında yada genel olarak kripto para hakkında detaylı bilgi sahibi olmadan hiç kimse aracılığıyla kesinlikle bitcoin almayın! Aldanıyor veya dolandırılıyor olma ihtimaliniz yüksek.

Dünya çapında hızla yayılan bitcoin takip edilememe özelliği sayesinde uyuşturucu ticareti, silah kaçakçılığı, kara para haklamak, kırmızı reçete ilaçlar satmak/almak, çocuk pornosu ödemeleri, bilgi kaçakçılığı ödemeleri, deep web ödemeleri (Derin Ağ, Derin İnternet ya da Derin Web,) gibi kanunsuz alanlarda sıkça kullanılmaktadır.  Hayatı kolaylaştırma fikri ile çıkmış kripto para fikri kanunsuz ödemeleri de kolaylaştırmıştır. Şimdilerde de üstün hızlı merkezi otorite olmadan para transferi yapılmasından çok artan talepten dolayı bir yatırım aracı gibi gözükmesi üzerinden çok düşünülmesi gereken konulardan biridir. Ciddi riskler olduğu ve konunun fazlaca araştırılması gerektiği unutulmamalıdır.

Bitcoin hakkında Din İşleri Yüksek Kurulu caiz değildir fetvası vermiştir. Fetva linkine buradan ulaşabilirsiniz.

Önemli kişilerin Bitcoin hakkında görüşleri; 
  

Morgan Stanley Eski Asya Yönetim Kurulu Başkanı ve Baş ekonomisti Roach (05.12.2017)


CNBC'ye konuşan Roach, "Bu akla hayale gelmeyecek çok tehlikeli spekülatif bir balon" dedi. Bitcoin'in şimdiye kadar gördüğü en sert hareket eden finansal ürün olduğunu belirten Roach, "Şimdiye kadar hiçbir ürünün bu kadar dik bir grafikle yükseldiğini görmedim. Ancak Bitcoin kariyerimde gördüğüm en en dik patikayı izliyor" dedi.

ABD Merkez Bankasının (Fed) Başkan Yardımcısı Randal Quarles (01.12.2017)
"Bir merkez bankası tarafından çıkarılan dijital para biriminin hukuki açıdan kapsamlı analiz ve konsültasyonlar gerektirdiğini düşünüyorum. Merkez bankalarının dijital para birimi çıkarmalarının riskli olduğunu belirterek, "Bir merkez bankası tarafından çıkarılan ve dünya genelinde geçerli olan dijital para biriminin, ciddi siber ataklara maruz kalabileceğinden, para aklamada ve terör finansmanında yaygın şekilde kullanılabileceğinden endişeliyim." dedi. 
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/fedden-bitcoin-yatirimi-olanlara-kotu-haber-40663989

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi Başkanı William Dudley (30.11.2017)
Bankanın kendi dijital para birimini çıkarma konusunu düşünmeye başladığını söyledi. Dün itibariyle 10 bin doları aşarak tarihi rekoru geride bırakan Bitcoin’in "istikrarlı" bir yatırım aracı olmadığını vurgulayan Dudley, "Bitcoin konusunda çok temkinliyim. İstikrarlı bir değer saklama aracı olduğunu düşünmüyorum. Bence daha çok bir spekülasyon faaliyeti." ifadelerini kullandı.
Dudley ayrıca kullanımı oldukça sınırlı olan sanal para biriminin dolara rakip olmasının mümkün gözükmediğini dile getirdi.
Öte yandan dijital para birimi teknolojisini dikkate değer bulduğuna dikkati çeken Dudley, "Fed’in dijital para birimi çıkarmasını konuşmak için henüz erken ancak bu, hakkında düşünmeye başladığımız bir konu." dedi.
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/new-york-fed-baskani-bitcoine-hic-guvenmiyorum-cunku-40662778

Lloyd Blankfein (Goldman Sachs CEO'su)
"Bir yatırımım yok ama küçümsemek niyetim de yok. O yüzden bu fikre açık olduğumu söyleyebilirim."
Bunu söylediğinde bitcoin 7 bin dolardı.

Warren Buffett (Milyarder yatırımcı)
"İnsanlar büyük fiyat hareketlerinden ötürü çok heyecanlanıyor, Wall Street de buna uyum sağlıyor. Bitcoin'e gerçekten değer biçemezsin çünkü değer üreten bir varlık değil. Gerçek bir balon."
Ekim ayında bunu söylediğinde bitcoin 5.753 dolardı.

Ben Bernanke (Amerikan Merkez Bankası'nın eski başkanı)
"Bitcoin resmi para birimlerinin yerini almak için yapılan bir şeydir, regülasyon ve hükümet müdahalesini engellemek için. Başarılı olacağını düşünmüyorum."
Ekim ayında bunu söylediğinde bitocinin fiyatı 5.577 dolardı.


Christine Lagarde (Uluslararası Para Fonu IMF Başkanı)
"Çok da uzun bir süre önce değil, bazı uzmanlar kişisel bilgisayarların hiçbir zaman uyum sağlayamayacağını, tabletlerin ise pahalı bir kahve tepsisi olarak kullanılacağını söylerdi. Bu yüzden sanal para birimlerini göz ardı etmek çok da mantıklı değil. Zayıf kurumları olan ve para birimleri istikrarlı olmayan ülkelerde artan kullanımını görebiliriz."
Eylül ayında bunu söylediğin bitcoinin fiyatı 4.171 dolardı.

Bill Gates (Microsoft'un kurucusu)
"Bitcoin çok heyecan verici çünkü ne kadar ucuz olabileceğini gösteriyor. Bitcoin fiziksel olarak bir yerde olamayacağınız para transferleri için çok uygun, büyük oranda para aktarımları için de diğer para birimleri kolay olmayabiliyor."
2014 yılında bunu söylediğinde bitcoinin fiyatı 376 dolardı.

Eric Schmidt (Alphabet'in yönetim kurulu başkanı)
"Bitcoin kayda değer bir kriptografik başarı. Dijital dünyada tekrar edilemeyen bir şeyi yaratmanın büyük bir değeri var."
2014 yılında bunu söylediğinde bitcoinin fiyatı 669 dolardı.

Paul Krugman (Nobel ödüllü ekonomist)
"Bitcoin şeytan işi. Şu zamana kadar hakkındaki tartışmalar pozitif ekonomi etrafında döndürüldü, ama gerçekten işleyebilir mi? Söylemem gerekiyor ki hiç ikna olmuş değilim."
2013 yılında bunu söylediğinde bitcoinin fiyatı 721 dolardı.

Milton Friedman (Nobel ödüllü ekonomist)
"İnternet, hükümetin rolünü azaltmak konusunda en büyük güçlerden biri olacak. Şimdi eksik olan, yakında olacak olan şey ise güvenilir bir online para transferi metodu. İnternette A'dan B'ye, A B'yi ya da B A'yı bilmeden para transferi yapılabilecek, böylece size 20 dolar göndereceğim ama bunun nereden geldiğinin kaynağı bilinmeyecek."
1999 yılında Friedman bunu söylediğinde henüz bitcoin yoktu.


Kaynak: http://www.haberturk.com/bitcoin-10-bin-dolar-oldu-balon-mu-yatirim-araci-mi-tartismalarinda-kim-ne-diyor-1733253

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Saygılar, Sevgiler...
Hüseyin Dikmen