5.11.2012

Battlestar Galactica (2004)



Battlestar Galactica (2004)

Imdb Puanı : 8.8 (63,535 oy)
Ülke : Amerika / İngiltere - Dram / Bilimkurgu / Aksiyon / Macera

HAKKINDA
Battlestar Galactica (kısaca BSG ya da Battlestar; Türkçe: Savaş Yıldızı Galactica), askerî bilim kurgu ve drama türündeki televizyon dizisi ve Battlestar Galactica serisinin bir parçasıdır. 1978'de Glen A. Larson tarafından yaratılan orijinal Battlestar Galactica televizyon dizisinin David Eick ve Ronald D. Moore tarafından oluşturulan yeni nesil çekimidir. İlk olarak Aralık 2003'te Sci Fi ağının yayınladığı üç saatlik miniseri ile başlayan yeni nesil seri, dört sezon devam eden ve 24 Mart 2009'da sona eren dizi ile devam etti. Peabody Ödülleri, Television Critics Association Yılın Ödülü Programı ve Emmy adaylıkları ile yazarlar tarafından olumlu eleştiriler aldı. Dizinin başrollerinde; daha önceki performanslarıyla Emmy Ödülü kazanmış ve Oscar'a aday gösterilmiş Edward James Olmos ve Mary McDonnell oynamışdır.
Dizinin 1978 ve 1980 serilerinin üzerine yeni dizi çekilmemesine rağmen hayranlar diziyi yaşatmayı sürdürdüler. Kitap satışları devam etti. Hayranlar kendi kostümlerini dikip buluşuyorlardı.
İnternet yayılmaya başladığında 200'den fazla websitesi kuruldu. 20 yıldan fazla geçmesine rağmen potansiyel hala devam ediyordu. Bazı kitaplarıda yazmış olan Richard Hatch (Apollo) Battlestar Galactica: The Second Coming adı altında 4.5 dakikalık bir demo fragman hazırladı. Rastlantı olarak Yıldız Savaşları: Bölüm I - Gizli Tehlike sinemalara girmişti. Hatch in girişimleri başarılı bulunmasına rağmen Larson’la fikir ayrılığına düşmektelerdi.
2000'lerin ilk yıllarında proje çıkmaza girerken Sci-Fi Channel ve Universal Stüdyoları'nınm girişimleriyle yeni bir Savaş Yıldızı Galactica yaratıldı. 21. yüzyılın nesline ve modern dizi anlayışına göre ana konudan sapmayacak şekilde dizi modernize edildi.
Yıldız Savaşları'yla uzayda geçmesi dışında neredeyse hiçbir benzer yönü kalmadı. Glen A.Larson dizinin senarist ekibinde ve danışman yapımcı olarak görev almaktaydı. Richard Hatch ise Tom Zarek aldı karakteri canlandırmaktaydı.

OYUNCULAR VE KARAKTERLER
Edward James Olmos - William Adama
Mary McDonnell - Laura Roslin
Katee Sackhoff - Kara "Starbuck" Thrace
Jamie Bamber - Lee "Apollo" Adama
James Callis - Gaius Baltaena" Agathon / Sharon "Boomer" Valerii / Sekiz Numara

KONUSU
12 Koloni’de yaşayan insanlar,düşmanları Saylonlar ile 40 yılı aşkın bir süredir barış içinde yaşamaktadır. Ancak Saylonlar’ın gerçekleştirdikleri sinsi saldırıyla, kolonilerin savunma sistemleri etkisiz hale getirilip nüfusun yoğunlaştığı tüm merkezlerin nükleer silahlar ile yok edilmesi her şeyin birdenbire değişmesine sebep olacaktır. Aslında Saylonlar, yıllar önce insanlar tarafından yapay zekâ kullanılarak üretilmiş sofistike robotlardır. Ancak zaman içinde kendi zekâ ve bilinçleri oluşmuş; efendilerine karşı örgütlenerek ilk İnsan/Saylon savaşının başlamasına neden olmuştur. Uzay gemilerini yenileyerek daha da güçlendirmesine rağmen 12 Koloni'nin ordu ve tüm savunma teşkilatı, Saylonlar’ın icat ettiği bilinmeyen yeni silah karşısında tamamen çaresiz kalmıştır. Bu sinsi saldırı esnasında, görevi savaşçı taşımak olan uzay gemisi Battlestar Galactica müzeye çevirilmek üzere yedeğe alınmıştır. Galactica aslında yıllar önce ilk Saylon Savaşı’nda görev almış, ancak sonradan barış döneminde askeri eğitim amaçlı kullanılmıştır.
Ancak artık miyadını doldurmuştur ve kaptan Adama da emekli olmak üzeredir. İşin ilginç yanı, Saylonlar’ın saldırısında görev alamayacak kadar uzak bir bölgede olması aslında onu insanlığın kurtarılmasındaki tek umut haline getirir çünkü Gaius Baltar adındaki dahi bilim adamı Saylonlar tarafından kandırılarak tüm savunma sistemi detaylarının Saylonların eline geçmesine ve Saylonlar’ın insan kolonilerinin tüm savunma sistemlerine girişini sağlayıp insan ırkını neredeyse tamamen yok etmelerine neden olmuş ve sadece Galactica hayatta kalabilmiştir. Bunun en önemli nedeni Galactica'nın komutanı Adama'nın 40 yıl önceki Saylon savaşlarından kalan bir alışkanlık ile geminin savunma sistemindeki bilgisayarları bir network altında toplamayıp sadece istasyon bazında çalıştırmasıdır. İşte bu nedenle Saylonlar 12 Koloniye saldırırken diğer tüm gemilerin network sistemini çökertirken bunu network sistemi ile çalışmayan Galactica'ya yapamamışlardır.
Öte yandan kolonilerin başkanının ölmesi ile yerine geçen Laura Roslin, insanlığa dair ayakta kalan herşeyi ve herkesi toparlayarak Galactica’ya sığınmak üzere yola çıkar. Aynı zamanda Adama da yeterli sayıda adamı ve silahı olmadığı için kaçmak zorundadır; kendileri için yeni ve güvenli bir yer olacağına inandığı efsanevi gezegen Dünya’yı aramak üzere yola çıkar.

1 yorum:

  1. İzleme yeni başladığım 2 hafta sonunda 2 nci sezonun sonuna geldiğim müthiş bir bilim kurgu serüveni bilim kurgu sevenlere tavsiye edebileceğim bir amerikan dizisi daha...

    YanıtlaSil

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Saygılar, Sevgiler...
Hüseyin Dikmen