16.09.2019

Nedir bu 7.Kıta dedikleri…


Dünyada her yıl 1 trilyon poşet kullanılıp çöpe atılıyor. Sadece poşet mi yine her yıl 500 milyondan fazla plastik şişe ve 5 milyar plastik pipet bunlardan bazıları. Günde 144 ton plastik atık yalnızca Türkiye denize karışıyor. Dünyada ise bu rakan 1 milyar filin ağırlığına eşit yaklaşık olarak 83 Milyar ton plastik atık olduğunu biliniyor ve atıkların çok büyük bir bölümü oknuslara karışıyor.

İnsanlık ve insanlık tarihinden önce yaşanan çağlar buzul çağı, dinozorlar çağı gibi zamanlar insanoğlunun eko sistemin değişmesine neden olurken 20. yüzyıldan sonra artık insanoğlu dünyanın eko sistemini değiştirmeye dönüştürmeye başlayarak belkide kendi sonunu hızlı bir şekilde hazırlamaya başladı.

Konumuza dönersek işte bu atıklar sebebiyle dünyada 7.Kıta adı verilen Türkiye yüz ölçümün 5 katı büyüklüğünde pasifik okyanusunda Havai ve Kaliforniya açıklarında toplanmış durumda olan bu yığının birçok parçası yarım santimden küçük olduğunda için yığını uzaktan görmek zor. Bu atıkları besin zannederek beslenen canlıların hazin sonuna mı üzülelim yoksa bu besin zincirinin en tepesindeki insanın kendini ve yaşadığı dünyanın sonunu getirmek için ne kadar çaba sarf ettiğine mi?

Dünyanın 5 ayrı noktasından 7. kıta gibi alanların oluştuğunu bilmekte fayda olduğunda unutmayalım. Bu atıklarından toplamın 2050 yılında denizde yaşayan tüm canlıların ağırlığına eşit olacağı tahmin ediliyor. Plastik atıklardan oluşan yeni bir çöp kıtasının oluşmasına neden olmamıza rağmen hangimiz bunun farkındayız?

Bir problemin farkına varmanın o problemi çözmenin ilk adımı olduğunu unutmamak lazım. “İnsan Değişirse Dünya Değişir” sözünün ne kadar anlamlı olduğunu daha iyi anlamak gerekmez mi? 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda, 14 Eylül-10 Kasım 2019 tarihleri arasında düzenlenecek 16. İstanbul Bienali, insan faaliyetlerinin dünyada bıraktığı izleri araştırmak için sanatçılar, düşünürler, antropologlar ve çevrecilerle birlikte...

YEDİNCİ KITA temalı 16. İstanbul Bienali MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Pera Müzesi ve Büyükada'da gerçekleşecek ve tüm bu mekânlarda 10 Kasım'a kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. Ücretsiz davetiye için http://bit.ly/istanbulbienali16 sitesinde başvuru formunu dolduran sanatseverlere sergi mekânlarına girişlerini sağlayacak bir karekod gönderilecek. Sanatseverler karekodlu davetiyelerinin bir çıktısıyla ya da telefon ekranlarındaki dijital karekodu mekân girişlerindeki okuyuculara taratarak sergi mekânlarına giriş yapabilecek.

Kaynak ve Alıntılar;







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Saygılar, Sevgiler...
Hüseyin Dikmen