18.01.2019

Uyuma Uygulaması ile uyuşturucu ile mücadele

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 5,7 trilyon sigara tüketiliyor. Bu rakam, günde neredeyse 16,5 milyar sigaraya tekabül ediyor. Bu korkunç rakamlar eşiğinde İsveç’ te açık havada özellikle parklarda, tren istasyonlarında, stat, spor salonları, ev, apartman, restoran, kafe önlerinde ayakta veya oturarak sigara içilmesini bile yasaklanmış ve 2025 yılından itibaren’ de ülke genelinde tütün ürünlerinin satışına izin verilmeyecek. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 2018 verilerine göre de 1,1 milyar kişi sigara kullanıyor ve her yıl yaklaşık 7 milyon kişi, sigaraya bağlı nedenlerden hayatını kaybederken uyuşturucudan ise her yıl 200 bin kişi hayatını kayıp ediyor. 

Konuya sigaradan girdim nedeni ise sigaranın da bir uyuşturucu madde muamelesi görmesi yakındır buna hiç şüphemiz olmasın. Aklınıza bu kadar büyük bir pazarı kimse yok etmek istemez bir şey olmaz demeyin bundan 20 yıl öncesine kadar topluma açık/kapalı her yerde sigara hatta otobüste trende o zaman yoktu ama olsa bile metrobüste bile sigara içilen bir dönemden şimdi nerelere kadar geldi yasaklar. 

Bu yazıya konu olan asıl bilgi İçişleri Bakanlığı tarafından “UYUMA” mobil uygulaması ile uyuşturucuya karşı yeni bir mücadele başlatılmış olmasıdır. Uyuşturucu ile mücadeleyi kendine dert edinmiş insanların çok işine yarayacak bir uygulamadan bahsediyoruz. Özellikle çocuk sahibi ebeveynlerin korkulu rüyası olan uyuşturucu hiç bir zaman aklımızdan çıkmayan bizleri sürekli endişeli düşünceler ile boğuşmaya itmekte olan bir olgu. 

Bu konuda özel eğitimli narkotik ekipleri artık sadece operasyonlar yaparak kalmayacak her yerden sokak sokak gelen her ihbarın peşine düşecekler. Narkotik polislerinin ve vatandaşın bağlantısını olacak olan özel bir servis olan "Uyuma" isimli mobil uygulama devreye alındı.

Akıllı Telefonlarınıza indireceğiniz "Uyuma" isimli mobil uygulama ile tanık olduğunuz uyuşturucuya ilişkin suçları ve olayları aracısız olarak doğrudan narkotik polislerine bildirebileceksiniz.

"Uyuma" uygulamasına Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları ile giriş yapılacak. Bir uyuşturucu olayı ile karşılaşan vatandaşlar "Uyuma" uygulamasından bulundukları konumun bilgisini girerek ihbarda bulunacaklar gerisi narkotik polislerinin işi olacak. İhbarları yapan vatandaşların kimlikleri de gizli tutulacak.

Lütfen yazıyı paylaşın ve bu konuda farkındalık oluşturalım. Çocuklarımız geleceğimiz madde bağımlısı olmasın...

Uygulama Likleri:

iOS: 

Android:


Hüseyin Dikmen 
ECDL, ANS, MCP, MCSA, MCSA+S, MCTS, MCITP
"Bilimin ışığı yarınlarınızı aydınlatsın"

"Gerçekten gerekli değil ise bu sayfayı yazdırmayın. Ormanlarımız yok olmasın."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Saygılar, Sevgiler...
Hüseyin Dikmen