10.04.2017

Nedir bu stres çarkı? (Fidget Hand Spinner)

Türkçe “El Değirmeni” anlamına gelen bu oyuncak 1997'de Catherine A. Hettinger tarafından ABD'de patentlendi. Patent süresi dolmasıyla birlikte birçok üretici çeşitli şekil ve tasarımlarda eğiriciler yaratmaya başladı. Oyuncak yurt dışında son altı ayda popüler olmuş sonrasında Türkiye’ de hızla yayılmaktadır. Bu oyuncak  çelik, pirinç, çinko, titanyum, bakır, plastik, tahta, demir, seramik, rulman malzemeleri kullanılarak yapılıyor.  Rulmanın yani bilyeli yatak konseptinin 2.000 yıldan uzun süredir var olduğuna varsayarsak bu şekilde bir oyuncak için kullanıldığı görmek te pekte şaşırtıcı olmasa gerek.

Seri üretimler yapılmadan önce 3d printerla modellenen bu ürünler genelde üç kollu bir yapıdan oluşuyor, her kolunda ve ortasından monte edilmiş rulmanlar var. Merkezdeki rulmandan tutularak çevrilen bu alet 30 saniyeden 4 dakikaya kadar kendi ekseni etrafında dönüyor. Ne kadar uzun süre dönerse o kadar makbul diyebiliriz. Merkez dışındaki rulmanları aslında yedek rulman düşünülmüş, merkezdeki rulman yıpranmadan dolayı bozulduğunda diğer rulmanları çıkartıp merkeze takıyorsunuz. Eğer yedek rulmanlarda gres yağı var ise takmadan önce alkol veya yağ çözücü bir madde içinde 15 dakika bekletilerek yağı temizlenmelidir. Aleti kullandıkça hızlanır ve normal şartlarda yağ kullanılmaması gerekmektedir. Yedek rulmanların oluşturduğu sesin sinir sistemi rahatlattığı iddiası da var.

Kimleri bu alete yeni nesil tesbih diyor, kimleri yeni nesil stres topu, kimileri de bir oyuncak, bense yeni nesil bir pazarlama dehası demek isterim… Sebebine gelince okul kantinlerinde bile 10 TL den ucuza satılmayan bir üründen bahsediyoruz.  Bu aleti ilk gördüğümde kalem tuttuğum zamanlarda kalemi çevirmeye çalışmak için uğraştığım zamanlar aklıma geldi ki bu aletinde farkı sadece çevirmek için kullanılması oysa kalem ile aynı zamanda yazı da yazabiliyorduk yani bir faydası da vardı… Şimdi bu aletin üzerini elmas ile kaplayınca milyon dolar bile verecek insanların dünyada olduğunu biliyorum.

Yurt dışı sitelerde yaptığım araştırmalara göre kalite farklılıklarına ve kullanılan değerli malzemelere göre 2 dolardan 2.000 kadar fiyatlara rastladım bu ürün olmadan önce insanların böyle bir şeye ihtiyacı yoktu ama şimdi küçük çocuklarınızın hayallerini süslüyor olması üstün pazarlama sürecini en iyi şekilde anlatıyor.



İletişim Bilgileri:
info@huseyindikmen.com
huseyinface
huseyindikmen
huseyindikmen
g+HuseyinDikmen
+90 212 909 04 96
(Sesli mesaj bırakın)
Hüseyin Dikmen 
ECDL, ANS, MCP, MCSA, MCSA+S, MCTS, MCITP
"Bilimin ışığı yarınlarınızı aydınlatsın"
Gerçekten gerekli değil ise bu sayfayı yazdırmayın. Ormanlarımız yok olmasın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Saygılar, Sevgiler...
Hüseyin Dikmen