6.11.2009

Uydudan Türkiye’nin petrol yatakları nasıl görünüyor?


Türkiye’nin petrol denizi üzerinde yüzdüğünü biz değil, yabancı petrol uzmanları da söylediği gibi, hepsinden önemlisi uydu fotoğrafları da bu potansiyeli açık bir şekilde gösteriyor. Artık teknoloji gelişti ve yerin üstü gibi, altını da fotoğraflarla görebiliyoruz. ABD’nin uzaya gönderdiği Landsat serisi uyduları petrolü algılayabilme özelliğine sahip. Bu uydular vasıtasıyla dünyanın hangi bölgesinde, ne kadar ve hangi kalitede petrol bulunduğu rahatlıkla tespit edilebiliyor artık. Landsat uydusu ilk olarak 23 Temmuz 1972 yılında (USA) Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi Başkanlığınca fırlatıldı ve daha sonra
ERTS (Dünya Kaynakları Teknoloji Uydusu) olarak isimlendirildi. Bu uyduyu takiben bu seri içinde iki uydu daha 21 Şubat 1975 ve 5 Mart 1978 tarihlerinde yörüngeye oturtuldu. İsminden de anlaşıldığı üzere, bu uyduların ana vazifesi, dünyanın kaynaklarını tespit etmek. Ayrıca NASA sadece petrol algılamaları için uzaya iki uydu göndermişti. Bu uydular dünyanın her bölgesindeki petrol yataklarını algılayabildiği gibi, Türkiye’deki petrol yatakları, kaç bin metre derinlikte olduğu ve rezerv miktarlarını da belirleyebilme özelliğine sahip.
Bu konuda iki örnek vererek Türkiye’nin petrol zenginliğinin uydudan nasıl tespit edildiğini net bir zemin oturtalım.

Birinci örneğimiz, MGK eski Genel Sekreteri Cumhur Asparuk Paşa’nın Hindistan’da bir uzay üssünde öğrendikleriyle ilgili. İkincisi ise Azerbaycan’da Hazar denizinin petrol rezervlerinin uydu fotoğraflarından gösterildiği bir seminere katılan Prof. Dr. Ahmet Maranki’nin açıklamaları.
Asparuk paşa: Dünyanın en zengin petrol yatakları Türkiye’de
MGK eski Genel Sekreteri Cumhur Asparuk Paşa, bir resepsiyonda kendisine soru soran gazetecilere şunları söylüyordu:
“Bırakın Afganistan’ı Türkiye’ye bakın. Türkiye zenginlikleri içinde fakir bir ülke. Dünyanın en zengin petrol yataklarının 6 bin metre derinlikte bile olsa Türkiye’de olduğunu biliyor muydunuz?”

Cumhur Asparuk’a bu bilgiler Hindistan’da bir Uzay Üssü’nde üst düzey yetkili Amerikalı bir general tarafından aktarılmıştı. Amerikalı general, uydu görüntülerinde Türkiye’nin 5–6 bin metre derinlikte çok zengin petrol yataklarına sahip olduğunu ifade etmiş, Asparuk Paşa da bu bilgiyi Türk kamuoyuyla paylaşmıştı.
Prof. Maranki: Uydu görüntülerinde petrol yataklarımızı gördüm
Uzun yıllar Azerbaycan’da görev yapan kozmik bilim uzmanı Prof. Dr. Ahmet Maranki’nin yine Azerbaycan’da Hazar Denizi’nin petrol rezerviyle ilgili yapılan bir seminerde şahit oldukları gerçekten çok önemli. Maranki, bu seminerde kuzey–güney uzantılı Hazar denizinin petrol rezervinin tam olarak görülebilmesi için uydu görüntülerinin doğu– batı uzantılarının da tam olarak verilmesi gerektiğini belirterek şunları söylüyor: Hazar denizinin doğu– batı uzantılı uydu görüntüleri bizim Trakya’yı da içine alacak şekildeydi. Ve bu görüntülerde, uzmanların petrol olarak işaret ettiği renk, bizim topraklarımızda oldukça fazla sayıda vardı. Özellikle Kastamonu bölgesinde bu renkleri görünce sordum, bu nedir diye. Onlar da “neden soruyorsun” diye cevap verdiler.”

Maranki, orada şahit olduğu manzara üzerine aynı zamanda doğduğu yer olan Kastamonu’ya gelmiş ve uzun süre araştırmalar yapmış. Kastamonu’daki yaşlı insanlarla sohbet etmiş. Bu araştırmalar neticesinde 1957 yılında Amerikalıların Kastamonu’da petrol bulduklarını ve buldukları kuyuları civa ile kapattıklarını tespit etmiş. Prof. Maranki’de bu kuyuların fotoğrafları da mevcut. Daha sonra Maranki’nin verdiği bu bilgiler, bölgesel gazeteler tarafından manşetlere taşınınca, ertesi gün ABD’nin Ankara Büyükelçisi soluğu Kastamonu’da almış. Bu beklenmedik, sürpriz ziyaret nedeniyle kendisine sorulan “neden Kastamonu’ya geldiniz” sorusuna Büyükelçi’nin verdiği cevap gerçekten çok anlamlı: Sarımsak festivaline katılmak için!!!
Türkiye’nin petrol potansiyelini sadece Maranki, Asparuk paşa ifade etmiyor.
Türkiye`de 20 yıl süreyle Shell firmasının Genel Müdürlüğü`nü yapmış olan Anthony Hages, bakın bu konuda neler söylüyor: “Petrol ile ilgilenen ABD şirketleri bilirler ki Türkiye petrol okyanusunun üzerinde oturmaktadır.”

Kaynak: Alperen Polat 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Saygılar, Sevgiler...
Hüseyin Dikmen