11.06.2019

Yurt dışından getirilen telefonların kayıt işlemleri ile ilgili son durum nedir?

Photo By--> ShiftDelete
Yılan hikâyesine dönmesine az kalan bu durum için öncelikle kısa kısa açıklamalar yapmak gerektiğini düşünüyorum. Konunun tamamına hâkim olmak için lütfen tüm açıklamaları sonuna kadar okuyunuz.

Yurt dışından getirilen cep telefonları, yurt dışına girişi çıkış yapmış herhangi birinin pasaportuna işlenerek kullanılabiliyordu bu bilinen süreçte olan değişiklikler şu şekilde;

* Resmi Gazete'de yayınlanan "4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” kapsamında başkasının pasaportu üstüne telefon kaydettirip kendi hattınızla kullanma olayı sona erdi.

* Bundan sonra yurt dışından gelen telefonlar sadece yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılabilecek. Yani bundan sonra yurt dışından gelen bir telefonu başkasının pasaportuna kaydettirip kendi kişisel hattınız ile kullanamayacaksınız. Bunun için pasaport sahibinin adına açılmış bir hat edinmeniz gerekecek.

* Yolcu beraberinde getirilen cihazların kayıt işlemleri 120 gün içerisinde yapılması gerekiyor. Bu süre içerisinde kayıt yapılmayan pasaportun kayıt hakkı kayıp edilmiş oluyor.

* IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son üç yıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde bulunulmamış olması gerekmektedir.

* Yeni telefon kaydettirme ücreti 1500 TL olarak belirlenmiştir. Türkiye’de yurtdışından getirilen cep telefonları için 2012 yılının ikinci yarısında yürürlüğe giren kayıt harcı, 7 yılda 6 kat artmış oldu.

* Yurtdışından kendiniz veya başkası adına telefon getirmek mümkün. Bir başkasının size getirdiği telefonu da kayıt yaptırabiliyorsunuz. Burada telefonun yurtdışından gelmiş olması önemli, ne zaman ve kimin getirdiğinin bir önemi yok ama yukarıdaki kurallar çerçevesinde kayıt yaptırabileceğinizi unutmayın.

* Yolcu beraberinde getirilen cihazların kayıt işlemi için pasaport sahibi olan kişilerin e-devlet sitesine veya abone kayıt merkezlerinden başvurması gerekiyor.

* Posta veya kargo ile yurtdışından telefon almak veya internet siteleriyle yurtdışından telefon getirmek yasak. Bu durumda gümrükte telefona el konabilir ve iki katı ceza ödemek durumunda kalırsınız.

*** 30 Mayıs 2019 öncesinde 120 gün içinde yurt dışına giriş çıkış yapmış pasaport için eski kurallar geçerlidir. Yani eski kural içinde en önemlisi olan “başkasının pasaportu üstüne telefon kaydettirip kendi hattınızla kullanma” işlemi yapılabilir. 

* BTK Tüketici İletişim Merkezi iletişimi için 120 ve (0312) 294 72 00 numaralarını kullanarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Saygılar, Sevgiler...
Hüseyin Dikmen