3.12.2011

DCPROMO ile Active Directoryden Additional Domain kaldırma

DCPROMO ile Active Directoryden Additional Domain kaldırma
Active Directory ortamından herhangi bir Additional Domaini kaldırmak için aşağıdaki adımları tek tek uygulamak gerekiyor.

Öncelikler kaldırılacak domain servera erişim olmalıdır. Eğer erişim yok ise bu yöntemden farklı bir yöntem uygulamak gerekiyor bu nedenle erişim olduğunu varsayalım.

1.Öncelikle serverın Global katalog özelliği iptal edilir. Diğer sitelere replike ile bu bilgi gönderilir ve bu bilginin diğer sitelere gittiğinden emin olunur. (Active Directory Sites and Services'den Server'ın NTDS Settings'ine sağ tıklayıp oradaki Global Catalog check'ini kaldırmak gerekiyor.)
2-Start - Run kısmına DCPROMO yazılı gelen Wizard next ile geçilir. Gelen uyarı Ok ile geçilir.
3- Sonraki penceredeki aşağıdaki resimde göreceğiniz ekrandaki check işareti mutlaka boş kalmalıdır. Eğer Domain ortamı yok edilecekse o işaretlenmelidir ancak biz additional domaini kaldırdığımız için bu check işareti kaldırılır. (This server is the last domain controller in the domain) Next e tıklanır.


4-Domain dışı kaldıktan sonraki Admin parolasını girmenizi isteyen bir ekran gelir buna artık bu serverın Administrator hesabı ile açılacağı şifre yazılır ve Next diyerek işlem başlatılır.
5-Yaklaşık 10-30 dakika arası domain controller bu işlemi yapar en son işlemin bittiğine dair bir pencere çıkar ve restart ile serverımızın Addtional Domain özelliği sona ermiş olur.
6-Restart etmeden önce üzerinde DNS, WINS, DHCP özellikleri var ise Windows Component'ten bu özellikler kaldırılır (DNS ve WINS için) DHCP için ise Herhangi bir AD serverın DHCP serverın üzerine gelip bu serverın ismi DHCP serverlar içerisinden silinir.
7-Restart sonrası bu server domain den çıkarılarak tamamen domain ile ilişkisi kesilebilir.

Fiziksel olarak serverı domain dışına çıkardıktan sonra kalan kayıtları Domain ortamından silinir.
Sites ana Services de Sitelar kısmında server delete edilir. Eğer Subneti varsa Subnets kısmından Subneti silinir.
DNS'de o site a ait DNS kayıtları silinir. (A record)
Reverse ve Forward Lookup Zone'da o siteye ait kayıtlar silinir. Zonelar üzerine sağ tıklanarak DNS özelliği iptal edilir.

Kaynak: http://asystemer.blogspot.com/2011/07/dcpromo-ile-active-directoryden.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Saygılar, Sevgiler...
Hüseyin Dikmen