29.08.2019

Derin Ağ, Derin İnternet ya da Derin Web (İngilizce: Deep Web) nedir?

En temel tanımıyla internet'in çıktığı ilk tarihlerden bu yana arama motorlarının indexleyemediği verilerin bulunduğu binlerce bağlantıdan oluşan bir sistemdir. Standart İnternet siteleri sunucular ve bu sunuculardan alınan verilerin web sayfalarına aktarılmasıyla oluşur ve özel önlemler alınmamışsa tüm arama motorları tarafından indexlenirler. 

Şimdi index nedir diyenler olabilir. Basit tanımıyla index, arama motorlarının siteleri tarayarak içerisindeki sayfaları dizinine ekleyerek kendi ziyaretçisine belirli kriterler sonucunda sıralayarak göstermesidir.

Derin Ağ'ın içinde yasa dışı içerik paylaşan İnternet sitelerinin tamamı Karanlık Ağ (İngilizce: Dark Web) olarak da adlandırılır.

Karanlık Ağ bağlantılarında yanlış veya doğru illegal veriler bulunabilir. Derin Ağ'da bilgi/video/resim indirmek çoğu zaman yasa dışıdır çünkü bu bağlantılarda devlet sırları, önemli insanların özel bilgileri, +18 müstehcen içerik, çocuk cinsel tacizleri, uyuşturucu satıcılığı, yasal olmayan yollardan silah satışı, kumar ve sayamadığım birçok yasal olmayan içerikler bulunmaktadır.

Deep Web çoğunluğu kişisel yada gurup ait sunuculardan oluşmaktadır, özetle kişi yada guruba adanmış özel sunucular kullanılır. Sunucunun bağlantısı kesildiğinde İlgili Deep Web sitesine erişim kapanır. Bunun en önemli nedeni iz bırakmamaktır. 

Derin Ağ adı verilen bu sisteme kapalı uçlu dns yönlendirmeleri ile girilebilir. Derin ağa nasıl girilir konusunu işlemek tabiyki istemem. Şöyle düşünün bir terör suçlusu, çocuk istismarcıları, veri tüccarları, kaçakçılar, katiller, organ mafyası, hırsızların, uyuşturucu satıcılarının ve daha adını saymayacağım her türlü illegal işlerin yapıldığı bir ortamda bulunmak ister misiniz. İşte ne amaçla olursa olsun Derin Ağ girmek bu tip kişi yada guruplarla muhatap olacağınız anlamına gelir. 

Deep web'de yasa dışı bütün işlerde ödeme metodları da gayri yasal olacağı için ödemeler  bitcoin ve diğer kripto paralarla yapılır. 

Deep web'e girmek yada adı önemli olmayan ilgili tarayıcı kullanmak yasal olarak suç değildir. Fakat illegal içerikleri görüntülemek, cihazınıza indirmek, bu gibi içerikleri sosyal medyada paylaşmak yada yasa dışı ürün almak veya satmak suçtur.

Kesin bir bilgi olmasa da normal internetin %20 deep web olarak adlandırılan bölgenin ise %80 oranında interneti oluşturduğu tahmin ediliyor. 

Bugün dünyada kullanılan internetin 10 farklı seviyeden oluştuğu tahmin edilmektedir. Bunlar günlük kullanılan web ten başlayarak meşhur devlet sırlarının barındırıldığı, dünyaya düzenini sağlayan büyük ailelerin, para babaları ve uluslar arası tarikatların kullandığı iddia edilen seviyeye kadar çıkmaktadır. Wikileaks belgeleri bu seviyeden çıkmıştır.

İleri seviye katmanlarda Deep Web' te kişisel bilgisayarlar veya bir web tarayıcısı ile giriş yapılamaz özel cihazlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Kaynaklar;



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Saygılar, Sevgiler...
Hüseyin Dikmen