29.04.2009

İnternet ve Çocuğumuz

İnternet konusunda ki tehlikeleri, alınması gereken önlemlerin neler olduğunu ve bu konunun çocuk gelişimde ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulayacağız. Modern çağın bir gereği haline gelen bilgisayar ve Internet, kuşkusuz çocukların da yaşamına girmiştir. İnternetin başta eğitim, iletişim, yaratıcılık olmak üzere çeşitli alanlarda yararları olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Ancak, bilgisayar ve Internet kullanımının, çocuklar için olumsuz fiziksel, psikolojik ve sosyal etkilerinin yanında, içerdiği tehlikeler de yadsınamaz.

Anne ve Babalar,

İnternet hepimiz için çok zengin bir bilgi içeriği sunmaktadır. Ancak çocuklarınızın İnterneti etkili ve güvenli bir biçimde kullanabilmeleri için bilgilendirilmeleri ve yönlendirilmeleri gerekmektedir. Çocuklarınıza aşağıda madde olarak belirtilmiş bilgileri sık sık tekrarlamalısınız. Tabi şunu da unutmamak lazım yasaklar her zaman için çocuklar için ilgi odağı olmuştur. Bu yüzden bunu çok katı bir tavırla yapmak yerine onun zararına olacağına inandırmak gerekmektedir. Tüm bunları yapsanız da yinede bilgisayar tarafında önlem almanızda tabi ki fayda var.
  • Adını, adresini, telefon numarası, okulunu, ailesinin adını, adresini, telefon numarasını ya da başkalarının onu bulmasını kolaylaştıran herhangi bir bilgiyi (tuttuğu takım, gittiği yerler vb.), internette tanıştığın kimseye vermemeli.
  • Ailesine sormadan Internet aracılığıyla hiçbir şey satın almamalı ve hiçbir kredi kartı numarası bilgisini vermemeli.
  • Ailesiyle konuşmadan Internet aracılığıyla sorulan sorulara cevap vermemeli, hiçbir form doldurmamalı ya da hiçbir yarışmaya katılmamalı ayrıca girdiği sitenin bir güvenlik ilkesi olup olmadığını kontrol etmeli verdiği bilgilerin başkaları ile paylaşılmayacağı konusunda güvence verip vermediğine bakmalı Aksi halde hiçbir şekilde kişisel bilgi vermemeli.
  • Bazı insanların kötü niyetli olabileceklerini ve çocuk olmadıkları halde çocuk gibi davranabileceklerini bilmeli bu nedenle İnternette tanıştığı kişileri ailesine söylemeli ayrıca yeni tanıştığı kişilerden aldığı mesajları ailesine göstererek ve onların onayı olmadan bu mesajlara cevap vermemeli.
  • İnternette hiçbir tartışmaya ya da kavgaya katılmamalı eğer biri onunla tartışmaya ya da kavgaya yeltenirse, onlara cevap vermemeli ve ailesini konudan haberdar etmeli.
  • Eğer bazı kişilerin çocuklara söylememesi gereken bir şey söylediğine rastlarsa ailesine söylemeli.
  • İnternetle ilgili konular hakkında hiçbir şeyi ailesinden saklamamalı.
  • Eğer birisi ona resim gönderirse, görmemesi gereken bir siteyi ziyaret etmesini ya da uygun olmayan bir dille konuşmasını önerirse ailesini durumdan haberdar etmeli aynı şekilde yapmaması gereken bir şeyi yapmasını isterse, bunu ailesine söylemelidir.
  • Ailesinin onayı olmadan internette tanıştığı kimseyi telefonla aramamalı.
  • Ailesi yanında olmadan ve onaylamadan internette tanıştığı kimseyle buluşmamalı
  • İnternette tanıştığı kimseye, ailesinin izni olmadan hiçbir şey göndermemeli.
  • Eğer internette tanıştığı birisi ona posta ile ya da bir kişi aracılığıyla, herhangi bir şey gönderirse ailesine söylemeli.
  • Sadece şaka yapıyor olsa bile kimseyi korkutmamalı ya da tehdit etmemeli.
  • Bilgisayarına herhangi bir disk ya da İnternetten bir bilgi yüklemeden önce virüs kontrolü yapmalı.
  • İnternet yüzünden başına ne gelirse gelsin, ailesine söylemeli.

Yazılımsal Alacağımız Önlemler;

Ücretsiz filtreleme programlarından biri olan İnterfiltre 4.3 kullanacağız. Programı indirmekten kurulum ve ayarlarına kadar size anlatıyor olacağım. Lütfen Programı kurmak için aşağıdaki yönergeleri izleyiniz…

1- Programı buradan indiriniz…

2- İndirdiğiniz dosyayı çalıştırınız. Program kurulumu başlayacak.





3- Program kurulumu tamamlandı. Tamam diyerek geçelim.








4- Programın ayarlarını yapacağınız bir pencere açıldı. Burada ayarları son aşamaya kadar yapmamız gerekiyor. Sunucuayarlarında bir şeye dokunmadan ileri diyoruz.








5- Merkezi bir yönetim olmayacaksa burada herhangi bir ayarı değiştirmeden ilerleyelim.



6- Bu kısım önemli çünkü programa daha sonra girerken bu parolaya ihtiyaç duyaçaksınız. Standart parolası eax parola yazan kısma bunu yazıyorsunuz. Yeni parolanızı iki kez yazarak parola oluşturma işlemini tamamlamış oluyorsunuz.



7- Programla ilgili sorular kısmını da geçtikten sonra ileri butonu tıklanarak programın kurulumu gerçekleştiriyorsunuz. Bilgisayarınızı kapatıp açmanızı isteyen uyarı uyarak bilgisayarınızı kapatıp açın.



8- Aşağıdaki resimde gösterildiği gibi ekranın sağ alt köşesinde bulunan icon programımızın aktif olduğunu gösterir. İcon iki kez tıklandığında programın menüsü açılacaktır.

9- Ne yazık ki dünyada sayısı milyonları bulan yasaklı site mevcut. Bu siteleri tek tek filtre programınıza tanıtmanız imkansızdır. "Inter Filtre" programında siteyi analiz eden akıllı bir sistem vardır. Analiz sonucu site yoğun şekilde zararlı içerik bulunduruyorsa yasaklı siteler listesine eklenir ve girilmesi engellenir. Bu özelliği ile "Inter Filtre" dünyada bir kaç programdan biridir.

- Analiz sistemi ile listesinde olmayan sitenin yasaklı olup olmadığına karar verir.
- Program ve site listeleri otomatik güncellenir.
- Server sistemi , alışılanın aksine tam otomatiktir. Herhangi bir ayar gerektirmez.
- Tüm bilgisayarlar anabilgisayar özelliği taşır. Aksi belirtilmedikçe bilgisayarların yetenekleri eşittir.
- Ağdaki bilgisayarlar tam ekran kontrol edilebilir. ( yalnızca bu özelliği taşıyan programlar vardır. )
- Ağdaki bilgisayarların webcam görüntüleri alınabilir. ( yalnızca bu özelliği taşıyan programlar vardır. )
- Ekran ve webcam görüntülerini kaydedebilirsiniz. ( yalnızca bu özelliği taşıyan programlar vardır. )
- Çalışması istenilmeyen programlar yasaklanabilir. ( yalnızca bu özelliği taşıyan programlar vardır. )
- Havuz sistemi vardır. Eklediğiniz siteler eaxsoft sunucusuna gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Saygılar, Sevgiler...
Hüseyin Dikmen